Τηλ: (26950) 29486 Fax: (26950) 29486  Διεύθυνση: Κουτούζη 49, Ζάκυνθος
Μαρ 17, 2014

Διακήρυξη Βασικών Αρχών και Θέσεων της Δημοτικής Κίνησης “Ζακυνθινή Αναγέννηση”

 

Συγκροτήσαμε μια πλατιά, δημοκρατική και ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση (Δ.Κ.) με την ονομασία “Ζακυνθινή Αναγέννηση”, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μίμης Μαρίνος-Κουρής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια και καθημερινά προβλήματα, ώστε η Ζάκυνθος να πάρει τη θέση που της ανήκει στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

 

Η Δ.Κ. λειτουργεί απόλυτα δημοκρατικά και είναι υπεύθυνη τόσο για τη διαμόρφωση του προγράμματος, μέσα από διεργασίες συνεχούς διαβούλευσης με τους δημότες και τους φορείς, όσο και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Με αυτόν τον τρόπο οικοδομούμε σταθερές και υγιείς σχέσεις με την κοινωνία, αποφεύγοντας τις συναλλαγές, τις «συγκολλήσεις», τις ευκαιριακές συνεργασίες και τις κομματικές εξαρτήσεις, ενώ ταυτόχρονα προφυλάσσουμε την αυτονομία της Δ.Κ.

 

Βασικές Αρχές

 

Οι βασικές αρχές που θα ακολουθήσει πιστά η Δ.Κ. “Ζακυνθινή Αναγέννηση” και με τις οποίες θα γίνει η διαχείριση του Δήμου, είναι : 

 

 1. Ενημερώνουμε, συζητάμε με τους δημότες και αποφασίζουμε μαζί τους για να μεγιστοποιηθεί η συλλογικότητα και η κοινωνική αποδοχή.

 2. Λειτουργούμε με ήθος, διαφάνεια, αξιοκρατία και δικαιοσύνη σε όλες τις ενέργειες μας.

 3. Δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών (χωρίς διακρίσεις) και όχι σε προσωπικές στρατηγικές.

 4. Κανένα μέλος της Δ.Κ. και σε καμία θέση ευθύνης δεν είναι υπεράνω κριτικής και αξιολόγησης. Όταν η συμπεριφορά και δράση του έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της κίνησης ανακαλείται από τη θέση αυτή.

 5. Οικοδομούμε νέες σχέσεις του δημότη με το Δήμο, ώστε να είναι εφικτή και ουσιαστική η δημοκρατική συμμετοχή του, πέρα από πελατειακές σχέσεις διαπλοκής και διαφθοράς.

 6. Ενεργοποιούμε νέες δυνάμεις, υγιείς, με φρέσκες ιδέες, με όραμα για τον τόπο και με διάθεση για κοινό αγώνα.

 7. Αντιμετωπίζουμε, πριν απ’ όλα, τα αυτονόητα προβλήματα της καθημερινότητας .

 8. Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε έγκαιρα την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων με επιστημονική επάρκεια και τεχνολογική πληρότητα. Έτσι, αποφεύγονται οι προχειρότητες, οι αναθέσεις της τελευταίας στιγμής και ο κατακερματισμός των έργων.

 9. Συνεργαζόμαστε σταθερά, χωρίς αποκλεισμούς, με όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του τόπου μας, περιφερειάρχη, βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, πνευματικό κόσμο, ώστε με ευρύτερες συναινέσεις να επιτύχουμε μια ενιαία και ισχυρή διεκδικητική φωνή σε κάθε περίπτωση.

 10. Αναβαθμίζουμε τις δημοτικές υπηρεσίες-δομές στο πλαίσιο ενός νέου σύγχρονου οργανισμού, με σκοπό την οργάνωση δυναμικών αναπτυξιακών δράσεων προς όφελος των πολιτών.

 11. Δεν αποτελούμε μια απλή και στείρα προέκταση ή έκφραση των μνημονιακών πολιτικών. Αντίθετα, λαμβάνουμε κάθε πρόνοια ώστε η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει ασπίδα προστασίας της κοινωνίας, κύρια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από τις επιπτώσεις των μνημονίων.

 12. Δεν θεωρούμε επιτυχία εκείνα που η αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει. Επιτυχία για τη Δ.Κ. “Ζακυνθινή Αναγέννηση” είναι η εκτέλεση έργων υπερ-τοπικής σημασίας, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας του νησιού και της αναπτυξιακής προοπτικής του.

 13. Δεν έχουμε την αντίληψη ότι αντίπαλοί μας είναι τα άλλα ψηφοδέλτια. Για εμάς αντίπαλος είναι τα προβλήματα και μόνο αυτά .

 

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η προσπάθεια μας γίνεται μέσα σε συνθήκες πολλαπλής κρίσης (οικονομικής, θεσμικής, πολιτισμικής, αξιακής, οικολογικής) και έντονης πολιτικής αστάθειας, που ακόμη και η αποστολή της αυτοδιοίκησης συρρικνώνεται συνεχώς, με κίνδυνο να μετατραπεί σε απλή διαχείριση. Για το λόγο αυτό η ευρεία συμμετοχή σας στη Δ.Κ. “Ζακυνθινή Αναγέννηση” θα ενισχύσει τις διεκδικήσεις μας, ώστε η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει τον ουσιαστικό φορέα της άμεσης δημοκρατίας και να αντισταθεί στο περιοριστικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό πλαίσιο, που επικρατεί σήμερα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. 

 

Το πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από τα εξής:

 

 1. Ο «Καλλικράτης» είναι μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση (δημαρχοκενρικό σύστημα) και ο πρώτος μηχανισμός υλοποίησης της μνημονιακής πολιτικής, με την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος»-ιδιωτικοποιήσεις. Έχει ως αποτέλεσμα τις περικοπές κατά 70% των κεντρικών πόρων στην αυτοδιοίκηση και τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Έτσι, η Τ.Α. απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους και μετατρέπεται από αυτοδιοίκηση σε διοίκηση, με αυταρχικά συχνά χαρακτηριστικά. 

 2. Η σημερινή Δημοτική Αρχή -η πρώτη μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη- έχει «δείγματα γραφής και  ταυτότητα». Δεν αντιτάχθηκε στις μνημονιακές επιλογές και με ιδιαίτερο ζήλο τις υπηρέτησε και συνεχίζει να τις υπηρετεί. Στόχος της ίδρυσης της ΔΚ “Ζακυνθινή Αναγέννηση” είναι η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών διαχείρισης της μνημονιακής πολιτικής, σε τοπικό επίπεδο.

 3. Πιστεύουμε ότι η Τ.Α., σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην αναχαίτιση της μνημονιακής πολιτικής, αποτελώντας το βασικό μοχλό οργάνωσης δράσεων αλληλεγγύης  (όπως η κοινωνική οικονομία) και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, οι οποίες συνάδουν με τη λαϊκή συμμετοχή στις αποφάσεις. Τέτοιες δράσεις θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

 

  Διεκδικούμε σθεναρά: 

 

 • Να αποδοθούν άμεσα όλα τα οφειλόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση από το κράτος.

 • Οι οποιεσδήποτε νέες αρμοδιότητες να υποστηρίζονται νομοθετικά με τους αναγκαίους κρατικούς πόρους και το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

 • Τη  γενναία αύξηση του προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ως κεντρικού μοχλού της περιφερειακής ανάπτυξης. 

 • Την  αναπροσαρμογή των  στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα τη συλλογική αναπτυξιακή διαδικασία, για να προκύπτει κοινωνική συνοχή και απασχόληση. 

 

Βασικές Θέσεις

 

Τις βασικές θέσεις μας τις θέτουμε στην κρίση σας, ώστε να αρχίσει ο απαραίτητος διάλογος στον οποίο θα συμμετέχετε. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τη βοήθεια, αλλά κυρίως την άμεση συμμετοχή σας στη λήψη των αποφάσεων, που θα επιδιώξουμε ως Δημοτική Αρχή, θα υλοποιήσουμε από κοινού τις θέσεις που προτείνουμε για μια σειρά κρίσιμους τομείς, όπως: Διοίκηση - Διαφάνεια, συμμετοχικός προγραμματισμός - προϋπολογισμός, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον - υποδομές - ποιότητα ζωής, παιδεία - πολιτισμός - αθλητισμός, υγειονομική θωράκιση - κοινωνική αλληλεγγύη, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

 

Διοίκηση-Διαφάνεια: Η σύγχρονη διοικητική οργάνωση του δήμου με απόλυτη και πραγματική διαφάνεια είναι προτεραιότητα μας και θα βασίζεται:

 

 1. Στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των αιρετών που κατέχουν θέσεις στα δημοτικά πράγματα, της σχέσης τους με το μόνιμο προσωπικό και των αρχών λειτουργίας του προσωπικού.

 2. Στην ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε ένα περιβάλλον αξιοκρατίας, νομιμότητας και στην ενίσχυση του επιπέδου επιμόρφωσης των υπαλλήλων.

 3. Στην ενίσχυση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όχι απλά ως χρήση νέων τεχνολογιών, αλλά ως μέσο για τη δημιουργία μιας δημοτικής διοίκησης αποτελεσματικής, διαφανούς, άμεσης και οικονομικής.

 

Συμμετοχικός Προγραμματισμός- Προϋπολογισμός:Ένας σημαντικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κρίση είναι να σχεδιάσουμε όλοι μαζί υπεύθυνα και ουσιαστικά πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης και ανάπτυξης. Ειδικότερα:

 

 1. Στοχεύουμε να γίνει ουσιαστικός ο συμμετοχικός προγραμματισμός- προϋπολογισμός, ώστε το πρόγραμμα του δήμου, με την ανάλογη κατανομή πόρων να προκύπτει μέσα από αποκεντρωμένες διαδικασίες στη βάση.

 2. Καθιερώνουμε τη λειτουργία λαϊκών συνελεύσεων στις Δημοτικές Ενότητες, Δημοτικές Κοινότητες και στις συνοικίες της πόλης, για τη διεκδίκηση περαιτέρω χρηματοδότησης έργων υποδομής και εξωραϊσμού, αλλά και άλλων σοβαρών θεμάτων.

 3. Καλλιεργούμε στους δημότες το απαραίτητο κλίμα ασφαλείας και εμπιστοσύνης, μέσα από κοινωνική πολιτική (υγείας - ασφάλισης- παιδείας -πολιτισμού) και κοινωνική αλληλεγγύη.

 

Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον-Υποδομές-Ποιότητα ζωής: Η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης, ειδικότερα όταν σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχής των φυσικών πόρων του νησιού. Παράλληλα, παρατηρείται μια χρόνια και συστηματική υστέρηση στις υποδομές, τεχνικές και κοινωνικές, τις οποίες θα διεκδικήσουμε δυναμικά, ώστε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά, ιστορικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα μας, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του τόπου μας.

 

Οι θέσεις μας για όλα αυτά περιλαμβάνουν: 

 

 1. Εκπόνηση Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ζακύνθου και υλοποίηση πολεοδομικών σχεδίων που καρκινοβατούν.

 2. Διαμόρφωση σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων για αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις, χωρίς ευκαιριακές αντιμετωπίσεις που επιφέρουν πρόσθετη επιβάρυνση του υπόγειου υδατικού δυναμικού. Η διαχείριση υδάτων του νησιού προϋποθέτει παράλληλες δράσεις, ποσοτικής και ποιοτικής προστασίας των υπόγειων υδροφορέων, ανάπτυξη δικτύου έργων επιφανειακής εκμετάλλευσης υδάτων(λιμνοδεξαμενές, φράγματα), εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και αξιοποίηση μη συμβατικών μεθόδων εξοικονόμησης υδατικών πόρων(ανακύκλωση). Έτσι το νερό, ως συλλογικό αγαθό, θα παρέχεται σε όλους με συνεχή ροή και καλή ποιότητα.

 3. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε όλο το νησί, που εκτός από τον σχεδιασμό των έργων μεταφοράς θα προβλέπει και την δυνατότητα επεξεργασίας των λυμάτων και την διάθεση τους σε αποδέκτη.

 4. Τοπικά σχέδια διαχείρισης ομβρίων που θα στηρίζονται σε υδρολογικό, υδραυλικό σχεδιασμό με καθορισμό και προστασία των λεκανών απορροής

 5. Ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με πρόληψη, αποφυγή, διαλογή στην πηγή, ανάκτηση- ανακύκλωση και μονάδα κομποστοποίησης για τη μείωση των απορριμμάτων, εξοικονομώντας πόρους. Αυτό επιτρέπει την τιμολόγηση των δημοτικών τελών, ανάλογα με την ποσότητα και το είδος των απορριμμάτων.

 6. Αποκατάσταση και ασφαλή «μεταφροντίδα» του ΧΥΤΑ στον Σκοπό και δημιουργία επισκέψιμου φυσικού πάρκου σε συνδυασμό με το θαλάσσιο πάρκο.

 7. Κατασκευή σύγχρονης μαρίνας και εγκαταστάσεων ελλιμενισμού μεγάλων κρουαζιερόπλοιων σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, δηλαδή: Θαλάσσιο μέτωπο χρηστικό για τους κατοίκους, άνετη και λειτουργική προσπέλαση επιβατών, χερσαίες συνδέσεις που δεν υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και διαχωρισμό χρήσεων.

 8. Δημιουργία και βελτίωση των κύριων και δευτερευόντων οδικών αξόνων, καθώς επίσης και των αγροτικών και δασικών δρόμων.

 9. Υπεράσπιση δημόσιων χώρων και απόδοση τους στους πολίτες, με ιδιαίτερη μέριμνα στην ασφαλή και άνετη χρήση τους από τα ΑμεΑ.

 10. Ανάπλαση και αξιοποίηση των υποβαθμισμένων και εγκαταλελειμμένων περιοχών της πόλης και των χωριών.

 11. Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Ζακύνθου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και λειτουργία ευέλικτης αστικής συγκοινωνίας. 

 

Παιδεία-Πολιτισμός-Αθλητισμός : Ο τομέας Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός είναι εκείνος μέσα από τον οποίο επιτυγχάνεται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, και γι’ αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δ.Κ. “Ζακυνθινή Αναγέννηση”. Οι προτάσεις μας είναι : 

 

 1. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργίας σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε δημοτική ενότητα και με ισόρροπη διασπορά τους στο νησί .

 2. Δράσεις υποστήριξης πολιτιστικών σχημάτων (φιλαρμονικές, θεατρικά- χορευτικά σχήματα). Δυνατότητα ευρείας συμμετοχής και παρουσίας Ζακυνθινών δημιουργών στο νέο θέατρο, ώστε να καταστεί ζωντανός οργανισμός. Συνέχιση και αναβάθμιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 3. Στήριξη των σχολικών μονάδων με στόχο την κατά το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία τους.

 4. Δημιουργία δικτύων συνεργασίας τόσο μεταξύ των σχολικών μονάδων όσο και μεταξύ αυτών και τοπικών φορέων, με σκοπό την ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη μετάβαση σε ένα «σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία».

 5. Σχεδιασμός προγραμμάτων δράσεων για την ανάπτυξη άμιλλας, δημιουργικότητας και καινοτομίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 6. Προγραμματική συμφωνία για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος με τα Τμήματα ΤΕΙ της Ζακύνθου, προκειμένου να ενισχυθεί η ερευνητική τους προσπάθεια και να αναγνωριστεί η συμβολή τους στην τοπική κοινωνία .

 7. Συνολική και συστηματική ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού μας και με δράσεις διεθνούς εμβέλειας . 

 

Υγειονομική θωράκιση - κοινωνική αλληλεγγύη: Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υγειονομικής θωράκισης του νησιού, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους φορείς, αναγνωρίζοντας τη νησιωτικότητα και την εποχική υπερβολική αύξηση του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει:

 

 1. Λειτουργία και ενίσχυση των δομών πρόληψης (περιοδικοί ιατρικοί έλεγχοι πολιτών, εμβολιασμοί κ.α.).

 2. Διασφάλιση και διεύρυνση της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου σε πλήρη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που βιώνουμε στο νησί μας σε περίοδο κρίσης, με παράλληλη αναβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας .

 3. Συνέχιση της λειτουργίας των ειδικών κέντρων ( Κέντρο πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών «Η Στοργή», κέντρο στήριξης μαθητών με ειδικές ανάγκες ΚΕΔΔΥ, πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ)

 4. Ενίσχυση και λειτουργία δημοτικών δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για ανασφάλιστους και οικονομικά ασθενείς (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνική Τραπεζαρία).

 

Βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη: Ένα πρόγραμμα βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης αναμφίβολα είναι έργο πολλών αρμοδίων και συναρμοδίων φορέων. Η Δ.Κ. θεωρεί ότι ο Δήμος είναι δυνατό να συμβάλλει μετά από συνεργασίες στη:

 

 1. Σύνδεση γεωργικής, κτηνοτροφικής και μεταποιητικής παραγωγής με την τουριστική αγορά. Έτσι μεγιστοποιείται η προστιθέμενη αξία που παραμένει στο νησί.

 2. Στήριξη του παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος και αναβάθμιση της ποιότητας του, εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές ενότητες (θρησκευτικός, γαστρονομικός, συνεδριακός κ.α.), προώθηση ήπιων και βιώσιμων μορφών τουρισμού.

 3. Ενίσχυση δράσεων για την πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης των προϊόντων του νησιού.

 4. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τις συνεταιριστικές στρατηγικές των επιχειρήσεων.

 5. Κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος καλλιεργειών με διασφάλιση του απαιτούμενου νερού άρδευσης από τη διαχείριση υδάτινων πόρων.

 

 Η Δ.Κ. “Ζακυνθινή Αναγέννηση” έχει ως βασικό στόχο να μη διαιωνίζονται πια τα προβλήματα που τα τελευταία είκοσι χρόνια μάς απασχολούν και μας ταλανίζουν.  

 

 

 

Με αρετή και τόλμη, με λογισμό και μ’ όνειρο θέλουμε και μπορούμε μαζί να αναγεννήσουμε τη Ζάκυνθο, να αποκαταστήσουμε την ποιότητα ζωής που αξίζουν οι πολίτες αυτού του τόπου.

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « #ταυτότητα Αρχές Λειτουργίας »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή
 • Γενική Απεργία της 27ης Νοεμβρίου. Ζάκυνθος: Συγκέντρωση στις 10.30 πμ εξω απο το κτίριο της αντιπεριφέρειας.

  Γενική Απεργία - Τετάρτη 27 Νοεμβρίου

#ταυτότητα

#newsletter

Εγγραφή στο newsletter της Δημοτικής Κίνησης Ζακυνθινής Αναγέννησης

Ηλεκτρονική διεύθυνση

#μείνετε συνδεμένοι

RSS Twitter Facebook Youtube Skype
Top of Page