Τηλ: (26950) 29486 Fax: (26950) 29486  Διεύθυνση: Κουτούζη 49, Ζάκυνθος
Δεκ 01, 2015

Η τοποθέτηση της “Ζακυνθινής Αναγέννησης” για δημοτικά τέλη του 2016

 

 1.  Τα τέλη καθαριότητας αποτελούν ανταποδοτική χρέωση των δημοτών εναντι των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας απο τον δήμο ( αποκομιδή και διαχείριση των απορριμάτων). Η χρέωση αυτή μάλιστα είναι και υποχρεωτική για όλους. Η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” θεωρεί ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών. Η εικόνα της καθαριότητας στο δήμο καθώς και οι ρυθμοί αντιμετώπισης του προβλήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμάτων είναι εξαιρετικά προβληματικοί.

 

 • Η οριζόντια χρέωση των τελών καθαριότητας ανεξάρτητα απο τον όγκο των παραγόμενων απορριμάτων απο κάθε μονάδα είναι και οικονομικά άδικη αλλά παραβιάζει στην ουσία και την αρχή της ανταποδοτικότητας. Για μιά ακόμα φορά ο όγκος των παραγόμενων απορριμάτων δεν επιδρά στον επιμερισμό των δημοτικών τελών. Ετσι για την χρέωση των επαγγελματικών χρήσεων εφαρμόζεται ομοιόμορφη αυξηση κατά 0.15 ευρώ ανα τμ -και η τιμη διαμορφώνεται στα 2.1 ευρω ανατμ - και εξισωνονται μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις με επαγγελματικές χρήσεις που παράγουν λιγότερα απορρίματα ακόμα και απο την οικιακή χρήση. Απο την άλλη μεριά η οικιακή χρέωση στην πρόταση της δημοτικής αρχής αποτελεί το 35% του συνολικου προυπολογισμού της καθαριότητας ενω είναι γνωστό ότι αποτελει πολυ μικρότερο ποσοστο απο τις 25.000 τόνους απορίματα που παραγουμε τον χρόνο.

 • Μετα απο εξι χρόνια συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης εναι απαραίτητο και επείγον να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τις διευκολύνσεις των οικονομικά ασθενεστερων συμπολιτών μας ( πληρης απαλλαγή απο τέλη η μείωση κατα 50%) . Η Η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” προτείνει να αντιστοιχηθουν με τα εισοδηματικά κρίτηρια και τις κατηγορίες του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ για την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Να αξιοποιηθεί μάλιστα η βάση δεδομένων και τα εκκαθαριστικά της ΔΕΗ, ωστε κάθε δημότης με κοινωνικό τιμολόγιο στο ρευμα να εχει και κοινωνικό τιμολόγιο στα δημοτικά τέλη.

 • Η γενίκευση της υποχρέωσης όλων των δημοτών για την καταβολή στο δήμο του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ( ΤΑΠ ) με την ενιαία εφαρμογή της τιμής εκκίνησης ελάχιστου κόστους, να διαμορφωνεται στα 500 Ευρω ανα τμ καθε είδους ακινητου και ανεξάρτητα περιοχής σε ολόκληρη την Ζάκυνθο ( πλην του δημοτικού διαμερίσματος της Πόλης όπου υπάρχει ήδη το σύστημα των αντικειμενικών αξιών) δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” πρότεινε η διαμόρφωση ενός συστήματος αντικειμενικών αξιων για ολόκληρο τον νομό ( πλήν της Πόλης οπου υπαρχει ηδη ) να γίνει αντικείμενο μελετης απο ειδική επιτροπή. Η πρόταση μάλιστα αυτής της επιτροπής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την υποβολή προτάσεων προς το υπουργείο οικονομικών για την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ.

 •  

  Ζάκυνθος 1/12/2015

  επιστροφή στην κορυφή
  • Γενική Απεργία της 27ης Νοεμβρίου. Ζάκυνθος: Συγκέντρωση στις 10.30 πμ εξω απο το κτίριο της αντιπεριφέρειας.

   Γενική Απεργία - Τετάρτη 27 Νοεμβρίου

  #ταυτότητα

  #newsletter

  Εγγραφή στο newsletter της Δημοτικής Κίνησης Ζακυνθινής Αναγέννησης

  Ηλεκτρονική διεύθυνση

  #μείνετε συνδεμένοι

  RSS Twitter Facebook Youtube Skype
  Top of Page